AK behandling

AK-behandling (antikoagulans behandling) er behandling med blodfortyndende medicin. AK- behandling forebygger blodpropper ved at hæmme blodets evne til at størkne ved at hæmme vitamin K. Oftest anvendes Marevan, dog i enkelte tilfælde Marcoumar. AK- behandling anvendes ved forskellige former for hjertesygdom, f.eks. uregelmæssig hjerterytme, indopererede kunstige hjerteklapper, blodprop i ben og/eller lunger samt til andre mere sjældne sygdomme.

Hvis blodet størkner i kredsløbet som følge af f.eks. åreforkalkning, dannes der en blodprop. En blodprop kan blive siddende, hvor den er dannet (trombose), eller løsne sig og følge med blodstrømmen til et andet organ, hvor den kan tilstoppe et blodkar (tromboemboli). Hvis blodets strømning forhindres af en blodprop, får organerne ikke tilført det nødvendige ilt og skades.

Ved AK-behandling hæmmes blodets evne til at størkne og forebygger derved visse typer blodpropper. AK-behandling anvendes ved visse former for hjertesygdom, f.eks. uregelmæssig hjerterytme, indopererede kunstige hjerteklapper, ved dyb årebetændelse og blodprop i lungerne, til dialysepatienter, og til andre og mere sjældne sygdomme.

Kontrol
AK-behandling kontrolleres ved regelmæssige blodprøver, hvor man bestemmer, hvor lang tid blodet er om at størkne (INR-værdier). En INR på 2 betyder, at blodet er dobbelt så lang tid om at størkne som normalt. Ved AK-behandling skal INR normalt ligge mellem 2,0 og 3,0. I særlige tilfælde kan den dog ligge lidt lavere (f.eks. ved årebetændelse) eller lidt højere (f.eks. ved visse typer af kunstige hjerteklapper).

Medicinen doseres ud fra resultater af blodprøver. Efter hver blodprøve vil der blive taget stilling til  evt. ændringer i doseringen og om tidspunktet for næste blodprøve.

Dosering
AK-behandling varierer fra person til person – både hvad angår varighed og daglig dosis. For nogle skal behandlingen vare resten af livet, for andre kun i få måneder. I begyndelsen af behandlingen er det nødvendigt med hyppige blodprøver af blodets evne til at størkne, så man kan finde frem til den korrekte dosis. Senere kan behandlingen kontrolleres med blodprøver med op til 6-8 ugers mellemrum.

Regelmæssighed er vigtigt ved AK-behandling. Derfor er det en god rutine at tage tabletterne på samme tid hver dag, helst om aftenen. For at undgå forglemmelser er det en fordel at bruge en doseringsæske eller at krydse af på en kalender. Skulle du komme til at glemme at tage den ordinerede dosis en enkelt dag, bør du springe den over i stedet for at tage dobbelt dosis den følgende dag. Hvis du er i tvivl om doseringen, bør du kontakte din læge.

Foretag aldrig ændringer i doseringen på egen hånd.

Oplys altid de læger og tandlæger, du kommer i kontakt med, at du er i AK-behandling. Det er praktisk at bære et AK-kort, der oplyser, at du er i AK-behandling, hvorfor behandlingen gives og hvor den kontrolleres.

Anden medicin
Mange medikamenter påvirker AK-behandlingen – også håndkøbsmedicin og naturmedicin.

Tabletter, der indeholder mere end 150 mg acetylsalicylsyre, f.eks. Kodimagnyl, Treo samt gigtmedicin øger effekten af AK-behandling, hvorfor medicin af denne type altid bør ordineres af en læge.
75 mg eller 150 mg acetylsalicylsyre, f.eks. Hjertemagnyl eller Magnyl svage bør også kun kombineres med AK-behandling efter aftale med lægen.

Mod hovedpine kan du evt. anvende et præparat, der indeholder paracetamol (fx Pamol, Pinex, Panodil). Har du behov for mere end 4 tabl. Paracetamol flere dage i træk, skal du kontakte din egen læge.

Men også anden medicin end det her nævnte kan påvirke AK-behandlingen, så hver gang du påbegynder eller ophører behandling med anden medicin, skal du derfor kontakte os.

Naturmedicin
Alle former for naturmedicin kan have indflydelse på din AK-behandling. Derfor bør du aldrig indtage naturmedicin uden på forhånd at have konsulteret din egen læge.

Følgende er kendt for at kunne påvirke AK-behandlingen:

  • Q10
  • Gingo Biloba
  • Ginseng
  • Perikum og midler der indeholder perikum
  • Store doser C-vitamin (500 mg)
  • Store doser E-vitamin
  • Tranebærsaft

Sygdom
Sygdom og feber kan påvirke AK-behandlingen. Ved temperatur over 39 grader C bør dosis halveres, hvilket gøres praktisk ved at tage tabletterne hver anden dag i stedet for hver dag. Kontakt derfor lægen, da det kan være nødvendigt med ekstra blodprøvekontrol.

Bivirkninger
Den hyppigste bivirkning til AK-behandling er øget tendens til blødning, da behandlingen hæmmer blodets evne til at størkne. Hvis behandlingen tages korrekt, bør blødninger dog ikke forekomme.

Hvis du får blå mærker i huden, tandkødsblødning, næseblod, blødning fra underlivet eller endetarmen, skal du straks kontakte den læge eller det sygehus, som kontrollerer behandlingen, evt. via skadestuen. Årsagen kan være, at virkningen af tabletterne er for kraftig. Ofte vil lægen foreslå en ekstra blodprøve og om nødvendigt ændre på doseringen.

I meget sjældne tilfælde ses øget hårtab eller overfølsomhed i form af hududslæt.

Tandlæge
Rutinemæssige tandeftersyn kræver sædvanligvis ingen ændring i din AK-behandling. Vedtandudtrækning og andre større indgreb kan det være nødvendigt at holde få dages pause med behandlingen. Fortæl altid tandlægen, at du er i AK-behandling.

Kirurgi
Hvis du skal opereres og kirurgen anbefaler at du skal holde pause med AK-behandlingen, informer da venligst os 1 uge forinden.

Graviditet
Hvis du planlægger at blive gravid, skal du orientere os, da AK-behandlingen indebærer risiko for fosterskader. ”Marevan” må gerne benyttes af kvinder der ammer, efter aftale med lægen.

Motion
Motion skader ikke. Sportsaktiviteter, som indebærer øget risiko for skader f.eks. kontaktsport, bør dog undgås.

Alkohol
Hvis du overholder sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkohol (mænd 14 genstande og kvinder 7 genstande om ugen) vil det ikke påvirke din AKbehandling. Det er vigtigt, at du ikke drikker større mængder alkohol på én gang dvs. max 5 genstande. Større mængder alkohol øger INR og er derved farligt på grund af øget blødningsrisiko.

Rejser
Kontakt os i god tid inden længerevarende rejser for at aftale, hvordan behandlingen skal
kontrolleres. Husk at tage tilstrækkelig medicin med. Medbring altid AK-kort og doseringsskema i håndbagagen.

Kost
For at få en stabil virkning af AK-behandling er det nødvendigt, at indtagelsen af K-vitamin er nogenlunde stabil og ikke for høj. Det vil normalt ikke være noget problem. Man skal ikke under AK-behandling forsøge at nedsætte indtagelsen af K-vitamin til det mindst mulige, men blot være opmærksom på enkelte fødevarer, der indeholder meget K-vitamin, og derfor kan give store variationer i indtagelsen af K-vitamin.
Følgende viser de fødevarer, der har moderat til højt indhold af K-vitamin:

Broccoli
Brøndkarse
Forårsløg
Grøn te (du kan drikke 3 krus om dagen)
Grønkål
Hovedsalat
Julesalat
Kikærter
Korianderblade
Persille
Portulak
Rosenkål, topskud
Salatblade
Sojaprodukter
Spinat
Tang (purple, seaweed)

Kilde: ”En vejledning til patienter i AK-Behandling”. Udgivet af Nycomed Danmark.